Ayusya Clinic

Werken aan jouw gezondheid & fitness-level dat is wat we doen en we beginnen bij de basis: preventie van ziekte. Van hoge bloeddruk, hoog cholesterol tot obesitas (BMI > 30) & chronische stress en slecht slapen..

Staat eenmaal de basis, dan kunnen we door en jouw gezonde levensverwachting verder optimaliseren en er uit halen wat er in zit!

Wellcome to the new you!

Ouder worden heeft positieve een minder positieve kanten, soms wel negatieve kanten. Wat de meesten van ons willen is gezond ouder worden, fit blijven of je zelfs fitter voelen dan je nu voelt. Gezond ouder worden, Healthy Longevity in het Engels, is het doel.

Veroudering is de belangrijkste risicofactor voor aandoeningen, zoals kanker, diabetes, cardiovasculaire & neurodegeneratieve ziekten. De behandelingen bij Ayusya zijn persoonlijk èn op maat en richten zich op de negen kenmerken van veroudering uit de publicatie López-Otín uit 2013 (López-Otín et al; The Hallmarks of Aging CelPress Volume 153, Issue 6, P1194-1217, June 06, 2013).

Behandelingen

  • Train als een top-atleet, in de Alpen met de MitoVit hoogtestage.

    Trainen in ijle lucht stimuleert onze mitochondriën. Iedere lichaamscel bevat mitochondriën, hier worden de koolhydraten en vetten verbrand tot energie.

    Tijdens de hoogtestage adem je ijle lucht. Dit stimuleert en optimaliseert de verbranding. Ideaal voor mensen met een wat lager energieniveau of zelfs helemaal geen energie zoals bij burn-out, post-Covid..

    Mitovit

  • Zuurstof is belangrijk voor ons lichaam, zonder kunnen we niet leven. Het streven is de zuurstofvoorziening in ons lichaam zoveel als mogelijk te optimaliseren, we worden fitter, gezonder en leven langer! Soms laat de zuurstofvoorziening in delen van ons lichaam het afweten. Je hebt dat misschien wel eens gemerkt bij intensief sporten, er ontstaat zuurstoftekort en je verzuurt.

    Zuurstoftekort kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:

    • Slechte oppervlakkige ademhaling (door de mond i.p.v. door de neus)

    • Luchtweg problemen, bv astma, slaap apnoe

    • Verkoudheid & griep

    • Slechte bloedvaten

    Ozon is superzuurstof, zuurstof met een extra zuurstofatoom. Dit extra atoom zuurstof maakt echt het verschil en is dé manier om de zuurstofconcentratie in het bloed te vergroten.

    Ozon:

    • Versterkt het immuunsysteem

    • Stimuleert de bloedcirculatie

    • Verbeterd de huid

    • Verhoogt de verbranding

    • Verbeterd de ontgifting

    • Heeft een steriliserende werking

    Major Autohematologie (MAH) met Ozon, de behandeling:

    De behandeling duurt zo’n 30-40 minuten. Via een ader in de arm wordt een infuuslijn aangelegd. Deze lijn wordt verbonden met een gesteriliseerde vacuümfles, die is voorzien van natriumcitraat zodat het bloed niet kan stollen. Als de lijn open wordt gezet stroomt jouw bloed naar de vacuümfles. Niet meer dan zo’n 100 ml. Met behulp van de ozongenerator wordt uit medische zuurstof ozon gemaakt. Via een speciale lijn met bacteriefilter wordt de ozon aan jouw bloed toegevoegd. Het bloedmengsel wordt even geschud en stroomt dan terug in jouw lichaam. Een gesloten steriel systeem, waarbij je je eigen bloed, verrijkt met ozon terugkrijgt! Dat heet autohematologie, je krijgt je eigen bloed retour.

    Al meer dan 15 jaar wordt deze van oorsprong Zwitserse behandeling, wereldwijd klinisch toegepast. Ook door vele sportartsen in de professionele sport.

  • Tijdens de menopauze ervaren veel vrouwen klachten als; stemmingswisselingen, vermoeidheid, nachtelijk zweten, opvliegers en slaapproblemen. De menopauze bij vrouwen treedt meestal op tussen de 45- en 55-jarige leeftijd. De symptomen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijkse leven:

    • moeite met afvallen,

    • gebrek aan energie en drive, burn-out klachten

    • langer herstel na lichamelijke inspanning, verlies van spierkracht,

    • minder zin om te vrijen,

    • stemmingswisselingen en

    • slaapproblemen.

    Op zoek naar hormonale balans, kunnen we veel bereiken met: (1) aanpassingen in jouw levensstijl, (2) aanpassingen in het voedingspatroon en het gebruik van de juiste supplementen, (3) stressmanagement, (4) verbetering van slaapkwaliteit & slaap hygiëne en (6) aanvulling van hormonale tekorten middels hormonale substitutietherapie (BHRT).

    Overleg

    Tijdens het eerste consult word je uitgebreid "in kaart gebracht", wat zijn jouw specifieke klachten? In het eerste consult kijken we naar jouw medische geschiedenis, jouw levensstijl, gebruik van medicijnen en/ of supplementen. We maken veelvuldig gebruik van internationaal gevalideerde klinische vragenlijsten, zoals:

    • De Menopause-Rating-Scale

    • De Female-Sexual-Function-Index

    • De Pittsburgh Sleep Quality Index

    Deze vragenlijsten helpen om de ernst van jouw klachten zorgvuldig in kaart te brengen en stelt ons in staat jouw klachten in de tijd en gedurende de behandeling te volgen. Tijdens dit eerste consult nemen wij direct bloed af voor het bepalen van uw hormonale status. Henk-Peter werkt nauw samen met toplaboratoria in Londen, New-York, Kopenhagen en Stuttgart.

    Ten slotte zal een groot deel van het consult in het teken staan van het bespreken van de voor- en nadelen van hormonale behandeling. In dit gesprek komt de veiligheid uitgebreid aan bod.

    Vervolgconsult

    De bloeduitslagen zullen na 2-3 weken binnenkomen. Dat is het juiste moment om het vervolgconsult te plannen om jouw resultaten in detail te bespreken. Tijdens dit consult wordt een behandeling voorgesteld. Wederom worden alle voor- en nadelen besproken.

    Henk-Peter heeft naast zijn artsexamen in Groningen een aparte vierjarige Universitaire opleiding in Preventive Medicine gevolgd in Duitsland, onder leiding van een van Duitsland’s meest vooraanstaande gynaecologen, Prof. Dr. Alfred Wolf.

    In zijn kliniek heeft hij meer dan 15 jaar ervaring met hormonale behandelingen:

    • Oestrogeen,

    • Progesteron,

    • DHEA, een bijnierhormoon, dat wordt omgezet in testosteron. DHEA kan gemakkelijk en veilig worden aangevuld in die gevallen van verlies van zin in seks en libido.

    • Pregnenolon, een 'pro-hormoon' belangrijk voor energiehuishouding en het geheugen.

    • Schildklierhormonen, belangrijk ook bij afvallen,

    • Stress hormonen als Cortisol,

    • Slaaphormoon Melatonine bijvoorbeeld bij slaapproblemen en verschoven dag-nacht ritme.

    Er is dus veel mogelijke en iedere behandeling wordt op maat ‘gemaakt’ op basis van jouw tekorten en klachten!

  • Op basis van zowel het bloedonderzoek, als de uitkomsten van evennueel DNA onderzoek, kunnen we jouw tekorten op een goede manier in kaart brefgen.

    Een infuus de beste manier om de juiste vitaminen, mineralen en antioxidanten in het lichaam te krijgen, precies wat uw lichaam nodig heeft!

    Velen van ons gebruiken allerlei supplementen, soms geadviseerd door de partner, soms door de buurvrouw of ze hebben er over gelezen of gehoord in de media. Vaak weet men niet precies waarom men een bepaald supplement slikt, ik hoor dat vaak in mijn praktijk. Ik zie ook regelmatig dat mijn cliënten met hele lijsten komen en dat men soms veel te veel slikt, of juist te weinig. Dat moet en kan beter!

    Daar door heen loopt nog een discussie dat supplementen helemaal niet nodig zijn, we hebben immers een gezonde levensstijl toch? De praktijk is echt anders en een behoorlijk stuk genuanceerder. Ik zie met grote regelmaat tekorten van bijvoorbeeld essentiële vitaminen, zoals vitamine B12 en vitamine D.

    Tot slot, worden de capsules en tabletten die we slikken maar gedeeltelijk opgenomen in ons lichaam (soms maar zo’n 20-30%). Sommigen hebben zelfs genetisch een minder gunstige opname van belangrijke vitamines en mineralen, hebben een minder goed transport mechanisme, of juist een minder goede activatie, zoals bijvoorbeeld de omzetting van vitamine D in de actieve vorm. In die gevallen biedt een infuus of injectie uitkomst.

    Ieder infuus wordt op maat bereid, afgestemd op jouw behoefte. Zo zijn er infuus gericht op de energie, of juist op het verhogen van de weerstand. Er zijn ook detox infusen om de ontgifting te optimaliseren.

  • In tegenstelling tot vrouwen, hebben mannen geen plotselinge daling van de hormonale niveaus.

    De testosteronspiegel is het hoogst rond de leeftijd van 20 jaar. Daarna dalen de testosteron niveaus geleidelijk met 1-2% per jaar. Tussen 25 en 75 jaar dalen de niveaus met maar liefst 75%. Verlies van testosteron heeft gevolgen voor ons dagelijkse functioneren. De meest voorkomende symptomen zijn:

    afname van spiermassa en kracht, toegenomen buikvet, moeite met afvallen, weinig energie en drive, langer herstel na lichamelijke inspanning/ sport, burn-out, verlies van zin in seks/ libido, stemmingswisselingen, slaapproblemen en verlies van het algemene welzijn.

    We kunnen we dit proces van testosteron-afname omkeren door:

    • aanpassingen in de levensstijl (bv meer cardio én krachttraining)

    • veranderingen in het voedingspatroon

    • het gebruik van de juiste voedingssupplementen (bv magnesium, zink)

    • stressmanagement

    • verbetering van slaapkwaliteit & hygiëne

    • hormonale substitutietherapie (BHRT) met testosteron

    Overleg

    Tijdens het eerste consult word je uitgebreid "in kaart gebracht", wat zijn jouw specifieke klachten? In het eerste consult kijken we naar jouw medische geschiedenis, relevante familiegeschiedenis, levensstijl en gebruik van medicijnen en/ of supplementen. We maken gebruik van internationaal gevalideerde klinische vragenlijsten, zoals:

    • De Heinemann Aging Male Questionnaire

    • De Pittsburgh Sleep Quality Index

    Deze vragenlijsten helpen om de ernst van jouw klachten zorgvuldig in kaart te brengen en stelt ons in staat jouw klachten in de tijd en gedurende de behandeling te volgen. Tijdens dit eerste consult nemen wij bloed af voor het bepalen van de hormonale status. Henk-Peter werkt nauw samen met toplaboratoria in Londen, New-York, Kopenhagen en Stuttgart.

    Vervolgconsult

    De bloeduitslagen zullen na 2-3 weken binnenkomen. Dat is het juiste moment om het vervolgconsult te plannen om jouw resultaten in detail te bespreken. Tijdens dit consult wordt een behandeling voorgesteld, alle voor- en nadelen van de hormonale therapie komen daarbij uitgebreid aan bod.

    Henk-Peter heeft naast zijn artsexamen in Groningen een aparte vierjarige Universitaire opleiding in Preventive Medicine gevolgd in Duitsland, onder leiding van een van Duitsland’s meest vooraanstaande gynaecologen, Prof. Dr. Alfred Wolf.

    In zijn kliniek heeft hij meer dan 15 jaar ervaring met hormonale behandelingen, waaronder:

    • Testosteron. Klinisch bewijs voor behandeling van testosteron tekort met testosteron is sterk. Het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagd. De HDL-fractie van uw cholesterol wordt verhoogd, de cognitieve functie wordt ondersteund. Meer kracht, meer stamina en sneller hesrtel na inspamnning.

    • DHEA, een bijnierhormoon, dat wordt omgezet in testosteron. DHEA kan gemakkelijk en veilig worden aangevuld in die gevallen van verlies van zin in seks en libido.

    • Schildklierhormonen, belangrijk ook bij afvallen,

    • Stress hormonen als Cortisol,

    • Slaaphormoon Melatonine bijvoorbeeld bij slaapproblemen en verschoven dag-nacht ritme.

    Er is dus veel mogelijke en iedere behandeling wordt op maat ‘gemaakt’ op basis van jouw tekorten en klachten!

  • Overgewicht is een sluipmoordenaar. Bij Ayusya hebben we een behoorlijke ervaring en verschillende therapieën ter beschikking om jou te helpen op een duurzame manier af te vallen.

    Afvallen, dat kunnen we allemaal, althans dat denken we! Op gezette tijdstippen vallen we ook af; we gaan dan opeens meer en intensiever sporten, onze voeding aanpassen, een bepaald (crash-) dieet volgen en we drinken minder of zelfs geen alcohol. Nadat we een bepaald streefgewicht hebben bereikt, vervallen we vaak weer in onze oude patroon en komen we langzaam weer gewicht aan, het bekende jojo-effect.

    Dit komt omdat we meestal kiezen voor een crashdieet, waarbij we in eerste instantie allen vocht en later spiermassa verliezen. Wanneer je weer in je oude eetpatroon vervalt en weer genoeg calorieën binnenkrijgt, zal je lichaam daar nog niet meteen op reageren, het staat immers nog in de spaarstand. Hierdoor worden de extra calorieën direct omgezet in lichaamsvet als brandstof voor later.

    Herkenbaar?

    Bij Ayusya hanteren we een holistische aanpak, er zijn immers zoveel factoren die van invloed zijn op jouw gewicht en echt niet alleen wat jij in je mond stopt. Hormonen spelen een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld de schildklierhormonen (een trage schildklierfunctie staat afvallen in de weg!), de geslachtshormonen (testosteron bij de man en oestrogeen bij de vrouw) en de bijnierhormonen (cortisol). We kijken naar het Leptine, een hormoon wat betrokken is bij de vetverbranding en naar het Ghreline, het verzadigingshormoon. Daarnaast speelt de nachtrust een rol, hoe gezond slaap jij? Wist jij trouwens dat 40-80% van de redenen waarom jij steeds weer gewicht aankomt en moeilijk overtollige kilo’s kunt verliezen, in onze genen ligt?

    Daarnaast kan het zinvol zijn jouw unieke DNA-profiel te bepalen en te zien wat jouw genetische gevoeligheid is voor overgewicht.

    Op belangrijke vragen als:

    • Hoe is het met mijn insuline gevoeligheid?

    • Hoe staat het met de vetverbranding?

    • Kan ik de kilo’s er af sporten?

    • Ben ik een ochtend- of avondeter?

    • Hoe is mijn snackgedrag, ben ik een zoetekauw?

    • Waar ligt mijn prioriteit, bij de vetten? Of bij de koolhydraten?

    • Heb ik een goed functionerende verzadiging?

    • Welk dieet past het beste bij mij; een low-fat of juist een low-carb dieet? Is het Mediterrane dieet op mijn lijf geschreven?

    • Hoeveel uur moet ik per week sporten om minimaal op gewicht te blijven?

    Liggen de antwoorden in jouw genen. Met een DNA test kunnen we jou goed in kaart brengen en kunnen we handvatten geven om duurzaam af te vallen!

    Bij de behandeling hanteren we een geïntegreerde aanpak; van hormonale ondersteuning tot en met receptgeneesmiddelen en supplementen in combinatie met adviezen op het gebied van de juiste en gezonde voeding, passend bij jouw genetische profiel.

    Meten is weten!

    Ayusya werkt met de allernieuwste INBODY voor het in kaart brengen van jouw lichaamssamenstelling. Waar zit het vet? Wat is jouw spiermassa? Zo kunnen we het proces van duurzaam afvallen goed monitoren en voorkomen dat je spiermassa afbreekt in plaats van vetmassa.

    Afvalprikken

    De nieuwste generatie van GLP-1 agonisten (Ozempic, Trulicity, Wegovy, Mounjaro, etc) helpen bij het afvallen. Ze stimuleren het verzadigingsgevoel en verminderen het gevoel van trek en honger. Hierdoor is de calorie-inname per dag een stuk lager en val je af. Op basis van de BMI kom je wel of niet in aanmerking voor deze prikken. Onder een BMI waarde van 30 (gewicht / lengte x lengte) kom, je niet in aanmerking.

    Ook het bloedonderzoek, waarbij we de lever-, de nier- en de alvleesklier functie in kaart brengen, is medebepalend. Alles voor dI veiligheid! de kliniek doen we de begeleiding van deze medicatie. Henk-Peter heeft veel ervaring met deze medicatie en heeft zelf ook een kuur gevolgd in 2021.

    Intermittent fasting

    De beste manier om op een natuurlijke manier af te vallen en op gewicht te blijven. Intermitterend vasten is een eetpatroon waarbij perioden van vasten en eten worden afgewisseld. Er wordt niet gespecificeerd welk voedsel u moet eten, maar wanneer u het moet eten. Er zijn verschillende methoden van intermitterend vasten, zoals de 16/8-methode (16 uur vasten en binnen een tijdsbestek van 8 uur eten). Het ontbijt overslaan is een voorbeeld van de 16/8 methode. Henk-Peter doet zelf de 22/2-methode, waarbij hij meerdere dagen per week ontbijt en lunch overslaat. Na zo’n 14 uur zijn de koolhydraatreserves in de lever uitgeput. Wanneer er niets gegeten wordt, gaat de lever zelf glucose maken. Dit doet de lever uit vet. Het is dan wel belangrijk de grote spiergroepen te blijven trainen, anders gebruikt de lever eiwit om glucose te maken en dat is niet wat we willen.

    Sommige onderzoeken suggereren dat intermitterend vasten kan helpen bij gewichtsverlies, de metabolische gezondheid kan verbeteren en andere gezondheidsvoordelen kan bieden.

    Dieet

    De gezondheidseffecten van het Mediterreane dieet zijn uitvoerig beschreven. Meerdere studies tonen aan dat het Mediterreane dieet het risico op ziekte drastisch verminderd:

    Estruch R et al; “Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts”, N Engl J Med, June 13, 2018;378: e34

    Sezaki A et al; “Association between the Mediterranean Diet Score and Healthy Life Expectancy: A Global Comparative Study” J Nutr Health Aging, Volume 26, issue 6, June 2022, Pages 621-627

    Henk-Peter heeft een goed overzicht van deze studies en kan adviseren wat in jouw geval het beste is. Het is nooit te laat om gezonde keuzes te maken. Een zeer recente studie uit Amerika toonde aan dat de switch van het typische Amerikaanse dieet naar het Mediterreane dieet op de leeftijd van 60 jaar alsnog resulteerde in 8 extra levensjaren voor vrouwen en 8,8 extra levensjaren voor mannen! 80 jarigen kregen er alsnog 3,4 levensjaren bij!

    Fdnes L.T. et al; “Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study”, PLoS Med 2022 19(2): e1003889

    Kortom, afvallen is niet zomaar een prikje of een dieet volgen. Het vergt een geintegreerde aanpak en goede begeleiding & controle. Daarvoor bent u bij Ayusya op het juiste adres!

  • Een gezonde darmfunctie is cruciaal voor de gezondheid. we moeten ons microboom koesteren.

    Het microbioom omvat de residente flora, de lactobacillen en bifidobacteriën bijvoorbeeld en de in de darm wel – of niet aanwezige transciënte flora zoals bijvoorbeeld de E. Coli bacterie, schimmels, gisten en parasieten.

    Het optimaliseren van jouw microbioom houdt in dat je stappen onderneemt om de groei van nuttige micro-organismen te bevorderen en tegelijkertijd probeert een zo divers mogelijke microbiële gemeenschap in stand houdt.

    Hier zijn enkele strategieën om jouw microbioom te helpen optimaliseren:

    • Eet een gevarieerd dieet: Het consumeren van een grote verscheidenheid aan fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en gefermenteerde voedingsmiddelen kan een divers microbioom helpen bevorderen. Verschillende soorten vezels uit plantaardig voedsel dienen als brandstof voor nuttige darmbacteriën.

    • Voeg gefermenteerde voedingsmiddelen toe: Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi en kombucha bevatten probiotische bacteriën die kunnen helpen nuttige microben in uw darmen te introduceren.

    • Prebiotisch rijk voedsel: Prebiotica zijn niet-verteerbare vezels die de nuttige bacteriën in uw darmen voeden. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, prei, bananen, asperges en volle granen zijn goede bronnen van prebiotica.

    • Vermijd antibiotica tenzij nodig: Antibiotica kunnen de balans van uw darmmicrobioom verstoren door niet alleen schadelijke maar ook nuttige bacteriën te doden. Gebruik antibiotica alleen op voorschrift van een arts en volg de instructies zorgvuldig op.

    • Beheer stress: Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op uw microbioom. Neem deel aan stressverminderende activiteiten zoals meditatie, yoga & lichaamsbeweging om een gezond darmmilieu te ondersteunen.

    • Zorg voor voldoende slaap: slaap is essentieel voor de algehele gezondheid, inclusief de gezondheid van jouw darmmicrobioom. Streef elke nacht naar 7-9 uur slaap met een hoge slaapkwaliteit.

    • Blijf gehydrateerd: Het drinken van voldoende water is belangrijk voor de spijsvertering en zorgt ervoor dat uw darmen optimaal kunnen functioneren.

    • Beperk bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers: Een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers kan een negatieve invloed hebben op de diversiteit en het evenwicht van uw darmmicrobioom. Probeer deze voedingsmiddelen in uw dieet te minimaliseren.

    • Regelmatige lichaamsbeweging: Er is aangetoond dat fysieke activiteit het darmmicrobioom positief beïnvloedt. Streef naar regelmatige lichaamsbeweging om een gezonde microbiële gemeenschap te ondersteunen.

    Voedselintoleranties

    Testen op voedselintoleranties kan nuttig zijn bij het identificeren van specifieke voedingsmiddelen die mogelijk spijsverteringsproblemen, ontstekingen of andere symptomen veroorzaken die verband houden met de darmgezondheid. Voedselintoleranties kunnen soms de balans van het darmmicrobioom verstoren door een ontstekingsreactie teweeg te brengen of onevenwichtigheden in bepaalde bacteriepopulaties te veroorzaken.

    Als je vermoedt dat bepaalde voedingsmiddelen een negatieve invloed hebben op jouw darmgezondheid of algehele welzijn, kan het laten testen op voedselintoleranties waardevolle inzichten opleveren:

    • Identificeren van triggers: testen op voedselintoleranties kan jou helpen specifieke voedingsmiddelen te identificeren die mogelijk problemen in de darmen veroorzaken. Door deze triggerfoods uit jouw dieet te verwijderen, kun je mogelijk de symptomen verlichten en een gezonder microbioom ondersteunen.

    • Ontsteking verminderen: Voedselintoleranties kunnen bijdragen aan ontstekingen in de darmen, wat de balans van het microbioom kan verstoren. Hierdoor krijg je last van opgeblazen buik, winderigheid en wisselende ontlasting. Door deze intoleranties aan te pakken, kun je ontstekingen helpen verminderen en een meer diverse en evenwichtige microbiële gemeenschap bevorderen.

    • Gepersonaliseerde aanpak: Testen op voedselintoleranties kan een persoonlijke aanpak bieden voor het beheren van jouw dieet en darmgezondheid. Door te begrijpen welke voedingsmiddelen jouw lichaam mogelijk moeilijk kan verteren, kun je jouw dieet aanpassen om een gezonder darmmilieu te ondersteunen.

    • De test bij Ayusya is er niet zo maar één: we onderzoeken maar liefst 280 verschillende ingrediënten van kruiden, noten & zaden, eiwit, melkproducten, verschillende soorten vlees, diverse vissen, garnalen, groente en ook E-nummers.

    Onderzoek bij Ayusya

    Bij Ayusya combineren de voedselintolerantietest met een darmonderzoek. Tijdens drie opeenvolgende dagen vang je thuis jouw ontlasting op. De ontlasting wordt vervolgens in het lab getest. Uiterst nauwkeurig worden alle bacteriën in kaart gebracht en geteld. Zo weet je precies of je eventuele tekorten hebt aan goede bacteriën of dat je te veel slechte bacteriën, en/of schimmels, gisten en parasieten in je darm hebt.

    We gaan samen aan het werk voor een top-fitte darm! Zoals de Yakult-reclame het zegt: “je gezondheid wordt van binnenuit bepaald”

  • Stress & Sleep Quality was het onderwerp van Henk-Peter’s these bij het afstuderen aan de opleiding Preventive Medicine.

    Chronische stress verwijst naar aanhoudende, langdurige stress die gedurende een langere periode aanhoudt. Het kan voortkomen uit verschillende bronnen, zoals werkdruk, financiële zorgen, relatieproblemen of gezondheidsproblemen. In tegenstelling tot acute stress, die van korte duur is en doorgaans een ‘vecht- of vluchtreactie’ uitlokt, kan chronische stress schadelijke gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

    Chronische stress kan verschillende lichaamssystemen ontwrichten, waaronder het endocriene (hormonale), immuun-, cardiovasculaire en zenuwstelsel. Als het om de slaapkwaliteit gaat, kan chronische stress een aanzienlijke impact hebben. Hier zijn enkele manieren waarop chronische stress verband houdt met een slechte slaapkwaliteit:

    • Hyperarousal: Chronische stress kan leiden tot een staat van hyperarousal, waarbij lichaam en geest in een staat van verhoogde alertheid blijven. Deze fysiologische reactie kan het moeilijk maken om te ontspannen en in slaap te vallen, wat kan leiden tot slapeloosheid of verstoorde slaappatronen.

    • Angst en zorgen: Chronische stress gaat vaak gepaard met verhoogde angst en zorgen. Racende gedachten, herkauwen en buitensporige zorgen kunnen het een uitdaging maken om de geest tot rust te brengen en een goede nachtrust te bereiken.

    • Hormonale onbalans: Langdurige stress kan de balans verstoren van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, die een rol spelen in de slaap-waakcyclus van het lichaam. Onevenwichtigheden in deze hormonen kunnen het vermogen om in slaap te vallen, in slaap te blijven of een herstellende slaap te bereiken verstoren.

    • Fysieke spanning: Chronische stress kan zich manifesteren als fysieke spanning in het lichaam, waaronder spierstrakheid, hoofdpijn en maag-darmklachten. Deze lichamelijke symptomen kunnen het ongemakkelijk maken om te ontspannen en kunnen bijdragen aan slaapstoornissen.

    • Verstoorde circadiaans ritme: De interne klok van het lichaam, bekend als het circadiaanse ritme, kan worden beïnvloed door chronische stress. Onregelmatige slaapschema's, piekeren 's avonds laat en verhoogde stressniveaus kunnen de natuurlijke slaap-waakcyclus verstoren, wat leidt tot een slechte slaapkwaliteit.

    • Verhoogd risico op slapeloosheid: Mensen die chronische stress ervaren, lopen een groter risico op het ontwikkelen van slapeloosheid, een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door problemen met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Slapeloosheid kan de negatieve effecten van chronische stress op het algehele welzijn verder verergeren.

    Onderzoek

    Naast onderzoek van de slaapkwaliteit met de bijvoorbeeld een Oura ring of een Apple watch biedt Ayusya de Firstbeat HRV-methode. Dit kleine hartslagmetertje met de hartritmevariabiliteit (HRV) gedurende een aantal dagen. Zo wordt de balans tussen stress en herstel gemeten en kunnen we de slaapkwaliteit op haar merites beoordelen.

    Cortisol-dagcurve

    Met behulp van speekselmonsters kunnen we de hoeveelheid van het stresshormoon Cortisol in kaart brengen. Deze monsters neem je zelf thuis af op drie verschillende tijdstippen; 08.00, 14.00 en 20.00. Zo brengen we het stresshormoon in kaart gedurende jouw dag.

    Melatonine-dagcurve

    De tegenhanger van Cortisol. Beide hormonen moeten in balans zijn met elkaar, anders verschuift het 24-uurs ritme. Met behulp van speekselmonsters kunnen we de hoeveelheid van het slaaphormoon melatonine in kaart brengen. Deze monsters neem je zelf thuis af op drie verschillende tijdstippen; 08.00, 22.00 en 03.00. Zo brengen we het slaaphormoon in kaart gedurende jouw avond & nacht.

    Urineonderzoek Neurotransmitters

    Neurotransmitters, ook wel hersenboodschapperstofjes genoemd, zijn stoffen waarmee hersencellen met elkaar communiceren. De bekenste zijn serotonine, adrenaline en dopamine. We kunnen deze stoffen meten in de ochtendurine. Zo kunnen we zien of deze een rol spelen bij jouw gevoel van ‘aan’ te staan. Ook hier kunnen we met juiste voedingssupplementen tekorten aanvullen, te hoge concentraties verminderen en de balans weer herstellen, waardoor je je een stuk prettiger voelt.

    Het aanpakken van chronische stress door middel van stressmanagementtechnieken, ontspanningsstrategieën, mindfulness-oefeningen, fysieke activiteit en het zoeken naar steun van professionals in de geestelijke gezondheidszorg kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren. Het opzetten van een bedtijdroutine, het creëren van een rustgevende slaapomgeving en het geven van prioriteit aan zelfzorg kan ook bijdragen aan een betere slaap, ondanks stressvolle omstandigheden.

    In de Medical Spa van Ayusya biedt Karen daarnaast acupunctuur en bindweefselmassage om de stress uit jouw lichaam te halen. Kortom Ayusya biedt een geïntegreerde aanpak.

  • High-altitude-training met Mitovit

    Hoogtestage

    Uit de topsport: trainen op grote hoogte, in ijle lucht met minder zuurstof, stimuleert de energie, fitheid, uithoudingsvermogen en healthy longevity. Lees meer over de MitoVit

  • Firstbeat Bodyguard 2

    Stress & herstel

    Uit de topsport: een klein hartslagmetertje dat je 24/7 draagt gedurende 96 uur. Het meet de hartritme-variabiliteit (HRV). De HRV geeft inzage in de balans tussen stress & herstel en laat zien hoe jouw slaapkwaliteit is.

  • The NU longevity tracker

    Biological Age

    Meten is weten! In onze kliniek werken we met The NU, een state-of-the-art longevity app op je telefoon. Zo kun je jouw healthy longevity goed vervolgen in de tijd!

  • Infuustherapie

    Bij tekorten aan vitaminen en mineralen, kan een infuus uitkomst bieden. In tegenstelling tot het slikken van supplementen: 100% opname!

  • Inbody

    Afvallen

    Meten is weten! Met de INBODY monitoren we jouw lichaams-samenstelling. Wat is jouw BMI? jouw vet% en zit er vet rondom jouw organen?

  • DNA test

    Your DNA

    Jouw DNA is uniek. Wanneer wejouw genetische profiel hebben kunnen we de behandeling veel meer personaliseren

Book an appointment.

Binnenkort opent de mogelijkheid voor online boeking!